De Delft Blue Big Band is ontstaan uit een muziekvereniging met een rijke geschiedenis. Het begon allemaal in de beginjaren van de oorlog, toen medewerkers van het psychiatrisch centrum Sint Joris in Delft een vereniging oprichtten om na het werk samen te musiceren: “Fanfare muziekvereniging Kunst na Arbeid”. De vereniging was dus een fanfare, die in de loop der jaren steeds groter werd. In hoogtijdagen telde KNA zo’n 70 leden, waaronder een drumband met 15 tambours en een muziekcorps van zo’n 40 muzikanten.
Vooral in de jaren ’50 tot ’80 was Kunst na Arbeid een grote vereniging en dankte haar grote ledental vooral aan een aantal families, waaronder de familie van Meurs, familie de Wit, familie La Croix, familie Bosman, familie Piquellet en de familie Van Ieperen. Die zorgde zelfs voor een voltallige ritmesectie. De vereniging deed mee aan concoursen en allerlei evenementen, zoals o.a. een koksfeest, waarbij iedereen in een koksuniform over straat liep te musiceren.
Het corps werd vanaf de beginjaren geleid door meneer Kornet, die niet alleen dirigeerde, maar ook alle muzikanten persoonlijk opleidde. Als je bijvoorbeeld trompet of trombone wilde spelen, dan zorgde meneer Kornet voor de opleiding en als je goed genoeg was, mocht je meespelen in het orkest. Hij was een bekende persoonlijkheid die zelfs is geridderd.
KNA heeft mindere en betere tijden gekend. Zo is er een periode geweest waarin men het zonder ritmesectie moest stellen waardoor het repertoire versoberde. Er ontstonden discussies, wisselingen van dirigent en er kwamen weinig nieuwe leden bij. Het bestuur kwam zelfs tot de conclusie dat de vereniging opgeheven moest worden. Als gevolg daarvan stond er een groepje leden mensen op die de club nieuw leven inbliezen. Er kwam een nieuwe voorzitter (n ook de huidige voorzitter van de Delft Bue BigBand) en er werden in twee maanden tijd 10 nieuwe leden geworven. Het repertoire werd aangevuld met modernere muziek zoals film- en popmuziek, gecombineerd met de nummers van vroeger. Optredens op de grote markt en verschillende manifestaties leidden tot goede reacties in muzikaal Delft.
De doorstroom van leden bleef echter in grote mate bestaan; studenten werden lid en vertrokken na een tijd weer. Goede muzikanten van andere verenigingen speelden graag met bij optredens van KNA mee, maar moesten bij menig repetitie verstek laten gaan. Het repertoire en de optredens waren leuk, maar bij de repetities bleef de bezetting ondermaats. Er ontstond de gedachte om iets nieuws te gaan doen, in een stijl die in Delft nog niet veel voorkwam en dat was een BigBand.
De Delft Blue BigBand is in 1996 opgericht als ondervereniging van KNA en is in de plaats gekomen van de fanfare, die haar roemrijke verleden afsloot met een groots jubileumconcert ter gelegenheid van haar 55-jarig bestaan in 1995. Het was een spectaculair evenement, met een tot de nok toe uitverkochte zaal mede door publiciteit via de Delftse radio-omroep, plaatselijke kranten, interviews en kaartverkoop op de markt. Muziek van the Pink Panther werd ter gehore gebracht, compleet met danseressen in panterkostuums. Videobeelden van the Lion King werden vertoond, waar de muziek live bij werd gespeeld en een compilatie van oude verenigingsbeelden door de jaren heen op een groot scherm van 8 bij 4 meter. Het was een megaconcert die nog velen zich zullen herinneren.